Efter idogt arbete med att planera innehåll, ta fram manus, läsa in i studio, välja bilder, skapa kartor och göra filmer kan ni stolt konstatera att ni har en guide-app på plats. Den ligger nedladdningsklar i både app-store och Google play och bara väntar på att besökare ska ladda ned den. Men hur ska de veta att den finns? Och hur får ni folk att faktiskt ladda ned appen? Detta är en av de vanligaste frågorna vi får av både befintliga och blivande app-kunder. Därför har vi bett våra kunder och samarbetspartners att dela med sig av sina bästa marknadsföringstips.

Skylt som informerar om app på Gotlands museum

1. Skylta!

Det låter kanske konstigt, tanken var väl att bli digital, eller? Men faktum är att fysiska skyltar på platsen är mycket effektivt. Med tydliga skyltar redan på parkeringen, i entrén, där det blir kö, i trappor och längs med guideturen fångar ni upp besökarna i rätt ögonblick. Berätta att appen finns och fördelarna med att ladda ned den. Genom att sätta upp eller dela ut QR-koder som länkar direkt till er app hjälper ni besökarna att snabbt hitta rätt.

På Nordens Ark möts besökare till exempel av stora gatupratare utanför entrén som uppmanar dem till att tänka på miljön och att ladda ned appen istället för att köpa tryckta papperskartor. Och Gotlands museum lyfter fram att appen ger en upplevelse av utställningarna utifrån ett nytt perspektiv.

history museum receptionist

2. Berätta!

Har ni entrévärdar eller kassapersonal? Se till att de och alla som möter besökare alltid informerar om appen. Se gärna till att appen har något innehåll som inte finns tillgängligt på annat sätt, som ett roligt quiz, fler språk eller annat extra material. Se appen som en självklar del av utbudet och som en extra service som hjälper besökarna att få ut det mesta av sitt besök.

”Vi berättar alltid om appen när vi har kontakt med gäster som vill boka konferenser till exempel.” – Jessica Bengtsson, Nääs fabriker.

3. Inkludera i annat marknadsföringsmaterial

Nämn alltid appen i alla era ordinarie marknadsföringskanaler. Skriv om den på hemsidan, ta med den i tryckt material som program, broschyrer och annonser. Och pusha för den i sociala medier. Ett tips är att med jämna mellanrum bjuda på ett utdrag, någon rolig anekdot eller intressant fakta från appen och samtidigt länka till den i t.ex appstore.

Vi berättar om appen när vi annonserar.  Särskilt nu i coronatider då vi har tipsat om turerna som en bra utomhusaktivitet.” – Hedvig Ahlstrand, Higab.

4. Engagera fler aktörer

Utöver era egna guideturer ger översiktskartan er möjligheter att engagera andra lokala aktörer. Här kan ni lägga till infopins för caféer, restauranger, övernattningsmöjligheter m.m. Passa på att lyfta andra verksamheter i ert område så får ni app-ambassadörer på köpet.

Destination Läckö-Kinnekulle är experter på detta och här kan du läsa mer om hur de lyckats engagera både lokala aktörer och många besökare.

5. Uppdatera innehållet ofta

Skapa nytt innehåll så ofta ni mäktar med. Kanske kan ni göra fler vinklar på det ni redan har? Samma information fast utifrån barnens perspektiv till exempel. Nytt innehåll ger er anledning att berätta om appen i era sociala kanaler och att skicka nyhetsbrev och pressreleaser.

Nya turer, quiz eller teman blir ett sätt att locka både nya besökare och till återbesök. Nytt digitalt innehåll är betydligt enklare och mindre kostsamt än  att producera än att bygga nya tillfälliga utställningar. Genom att aktivt använda appen blir den en marknadsföringskanal för hela besöksmålet.

”Vi  jobbar mycket med PR. Bjuder in tidningar och lokalpress. Skickar nyhetsbrev och  pressmeddelanden. Och lägger in nya turer så ofta vi kan så de har något att skriva om. ” – Carolina Hellström, Destination Läckö-Kinnekulle. 

Vi hoppas att dessa tips är till hjälp för er, oavsett om ni redan har en app eller funderar på att skapa en. Vill du dela med dig av fler marknadsföringstips så hör gärna av dig till oss.

Vill du veta mer?

Boka en kostnadsfri demo så visar vi hur vår app-plattform fungerar och hur OnSpotStory kan hjälpa er att engagera besökare.