TILLGÄNGLIGHET

Gör platsens berättelser tillgängliga för alla

En app är ett utmärkt verktyg för att göra information och platsens berättelser tillgängliga för många. Men alla har inte samma förutsättningar att ta del av
texter, ljud, bilder och så vidare. Genom att anpassa innehållet; texta filmer, göra teckentolkade filmer som i exemplet från Historiska museet på bilden till vänster, erbjuda både ljud och text, skriva klarspråk och se till att ha tillräcklig kontrast kommer ni långt.

Men även själva appen måste vara anpassad till olika funktionsvariationer. Och det är vårt ansvar. Vi följer riktlinjerna för offentlig sektor och arbetar ständigt på att göra appen bättre – för alla.

 Appen är kompatibel med telefonens skärmläsare.

 Alla bilder kan ha ett text alternativ (Alt-text) som läses upp. Bilder med enbart dekorativ funktion kan tystas.

 Filmer kan ha flera varianter av undertexter som användaren kan välja mellan.

 Möjlighet att enkelt förstora texter.

Vad är a11y?

”a11y” står för accessibility. Det är en numeronym där 11 representerar antalet bokstäver mellan ”a” och ”y” i ordet accessibility.

Ordet accessibility eller tillgänglighet på svenska kan betyda olika saker i olika sammanhang. På internet används a11y för att identifiera innehåll som är relaterat till digitial tillgänglighet.

Så skapar du digitala guider som engagerar

Vill du ha tips på hur du skriver guider som både engagerar och är inkluderande? Då är inspelningen från Sofie bergkvists webbinarie något för dig!

Sofie Bergkvist driver Bergkvist ORD & TEXT och är proffs på utställningstext och guidemanus. Sofie föreläser om hur dramaturgi kan bidra till upplevelsen, vad som gör ett bra innehåll och om tillgängliga manus.

Så skapar du digitala guider som engagerar.