Vi på OnSpotStory gör många appar och webbappar åt besöksmål, museer, kommuner med flera varje år. Vår app-plattform passar för alla typer av innehåll där information och berättelser knyts till en specifik plats. Men vad är egentligen skillnaderna mellan webbapp och app? Och vilken lösning passar just er verksamhet bäst? Det ska vi reda ut i det här inlägget.

Grunden i våra appar och webbappar är audioguider och kartor. På en karta kan besökare se ett antal stopp utplacerade. Till varje stopp finns information i form av till exempel bild, text, ljud och video som berättar om platsen. Denna grundfunktion är ungefär densamma i både appen och och webbappen, men sedan finns det en hel del som skiljer de båda åt.

Vad skiljer en app från en webbapp?

En app, vilket är en förkortning av ordet applikation, är ett program som laddas ned till telefonen via App Store (iOS)  eller Google Play Store (Android). En app kan ha en mängd olika funktioner. Dessa interagerar ofta med mobilens inbyggda funktioner, som till exempel GPS, kamera m.m.  Appar fungerar oftast offline.

En webbapp  är en responsiv hemsida som användaren når via telefonens webbläsare. Användaren behöver inte ladda ned något till sin mobil men en webbapp behöver tillgång till internet. En webbapp funkar även bra för surfplattor och datorer.

webbappar visas på mobil, surfplatta och datorskärm

Skillnader mellan OnSpotStorys app och webbapp?

När det gäller våra appar och webbappar skiljer de sig åt framförallt när det kommer till antal funktioner och möjligheter. I både appen och webbappen finns grundfunktionaliteten, det vill säga guider bestående av kartor och stopp. Där varje plats kan innehålla text, bild, ljud och video. Allt innehåll kan läggas till på valfritt språk. Båda kan anpassas enligt er grafiska profil men appen har större möjligheter till egen design och branding.

Webbappen nås via en länk och för att komma åt innehållet krävs att användaren är ansluten till internet. Besökaren behöver dock inte ladda ned något till den egna telefonen. Här kan du läsa mer om vår webbapp.

I appen finns möjlighet att lägga till ytterligare funktioner utöver guider. Ni kan till exempel skapa roliga quiz där besökarna får testa sina kunskaper. Det går också att lägga till evenemang. Med en app kan ni skicka notiser till besökarna och meddela dem när de befinner sig i närheten av ett stopp eller när något särskilt händer. Det går även att låsa appen så att användaren måste vara i närheten av platsen för att kunna ta del av innehållet.

Och sist, men absolut inte minst! I en app kan ni hitta på roliga saker med AR (Augmented Reality). Med AR kan ni visa virtuella föremål, skapa engagerande skattjakter eller lägga till ett lager digital information på verkligheten. Läs mer om möjligheter med AR här.

När det gäller tekniska möjligheter är app verkligen att föredra, men även för en enklare guide har appen fördel i att den kan användas offline. Webbappens stora fördel är att den inte behöver laddas ned till mobilen utan är tillgänglig direkt.

  • Ett fint exempel på webbapp är Äskhults by. Här får besökare ta del av berättelser från det tidiga bondesamhället.
  • Lerum har utnyttjat många av appens alla möjligheter för att förstärka upplevelsen av Göteborgs insjörike.

WEBBAPP

  • Lägre pris

  • Ingen nedladdning

  • Få funktioner

  • Kräver internetuppkoppling under användning

APP

  • Många funktioner & möjligheter

  • Mer egen design

  • Kan användas offline

  • Högre pris

Vad ska du välja?

Vilken lösning du ska välja beror dels på vad för typ av innehåll du vill skapa, budget och tillgång till internet.

Om ni är ute efter en klassisk audioguide eller enklare textbaserad guide och har en begränsad budget är webbappen ett bra val. Tänk bara på att besökaren behöver tillgång till internet för att kunna komma åt innehållet.

Vill ni kunna erbjuda fler funktioner som quiz, evenemang, notiser och AR så är det app som gäller. Appen har också fler möjligheter till egen design.

Det bästa av allt? Du måste inte välja, det går utmärkt att ha både och! Både appen och webbappen uppdateras nämligen numera i samma system. Om du redan har en app idag kan du enkelt lägga till en webbapp.

Vi berättar gärna mer och visar hur enkelt du kan skapa både app och webbapp i vårt system.

JA, BERÄTTA MER!