Nordens Ark är en ideell stiftelse som arbetar för att ge hotade djur en framtid. Stiftelsen bedriver naturvård, uppfödning, forskning och utbildning samt arbetar med att sprida kunskap om biologisk mångfald.

Den stora djurparken i Hunnebostrand i Bohuslän är öppen dagligen året runt och här finns ett 80-tal djurarter och raser från världens alla hörn. Vissa är så hotade att de utan djurparkernas insatser riskerar att dö ut för gott.

”Vi arbetar för att ge hotade djur en framtid och då är det viktigt att vi gör allt vi kan för att minska vår miljöpåverkan”

I våras tog Nordens Ark beslutet att sluta trycka kartor och program på papper och istället satsa mer på appen. Detta visade sig vara ett mycket bra beslut. Under juli månad var Nordens Arks app den mest nedladdade av alla OnSpotStorys appar.

” Vi har tidigare alltid delat ut papperskartor och program till alla besökare. Och det blir ju en hel del papper. Vi arbetar för att ge hotade djur en framtid och då är det viktigt att vi gör allt vi kan för att minska vår miljöpåverkan”  berättar Therese Patriksson som är värdskaps- och marknadschef på Nordens ark.

När besökarna kommer till Nordens ark möts de av stora gatupratare som berättar om appen och fördelarna med att ladda ned den. För den som ändå vill ha en karta finns de att köpa för 10 kr i klimatkompensation. Men de allra flesta väljer appen.

” Vi var ju lite oroliga för att besökarna skulle förvänta sig att få en karta i handen men reaktionerna har överlag varit mycket positiva. Det är kul att se så många besökare verkligen använda sig av appen när de är här”  fortsätter Therese.

Exempelbilder från Nordens Arks app

Appen ersätter papperskartorna och hjälper besökarna att hitta rätt i den stora parken. Med GPS kan man även kan se sin egen position på kartan. Och den digitala tekniken har visat sig ha fler fördelar. Både för besökare och personal i parken.

”Tack vare appen kan vi nu ge besökarna helt aktuell information. Vi uppdaterar texterna i princip dagligen med exakt antal djur i hägnen. Det är mycket smidigare än att hålla på och trycka om skyltar och springa runt och byta” berättar Therese.

”Tydlig kommunikation och ett miljöincitament gör att de allra flesta besökarna inser fördelarna med appen och väljer att ladda ned den.”

Hägnen är ofta stora och som besökare är det inte alltid lätt att upptäcka djuren. Även här har appen en fördel.

”Utöver att alltid ge besökarna helt aktuell information om vilka och hur många djur som finns i varje hägn så kan vi även lägga till lite extrainformation, som att berguven oftast sitter under klippan till vänster, som gör det lättare att faktiskt få syn på dem” säger Therese.

Nordens Ark utnyttjar verkligen möjligheterna med sin app till fullo. De uppdaterar ofta texter, ger extrainformation om var djuren håller till och skapar på så sätt ett innehåll som förstärker besökarnas upplevelse i parken. Tydlig kommunikation och ett miljöincitament gör att de allra flesta besökarna inser fördelarna med appen och väljer att ladda ned den.

Vill du veta mer?

Vi berättar gärna om hur OnSpotStory kan hjälpa er att förstärka besökarnas upplevelser.

FÅ EN FRI DEMO