Det litterära Stockholm

Det är många författare som förlagt sina berättelser till Stockholm. Runt om i stan finns litterära skyltar med citat ur en bok eller dikt som utspelar sig på just den platsen. I appen Det litterära Stockholm kan du både läsa mer om och lyssna på skylten. Du hittar också litterära vandringar över hela staden för både vuxna och barn. Och så kan du svara på quizfrågor och dela ditt resultat med världen.

Utmaning

Stockholms kulturförvaltning har sedan 1992 satt upp skyltar med citat ur böcker där författaren beskriver Stockholm. Idag finns det över 80 skyltar uppsatta och det tillkommer nya varje år. Det finns en tryckt bok om skyltarna och en del av dem beskrivs på stockholmskällan.se men Stockholms stad och Stockholms stadsbibliotek ville ha en digital lösning för att göra det enkelt för alla att se var skyltarna finns.

De ville ha en app med en karta där alla skyltar kunde märkas ut och med möjligheten att bygga på med innehåll som guidade temavandringar, quiz och annat för att öka engagemanget kring det litterära Stockholm.

Det var viktigt för dem att tjänsten var flexibel och att flera användare kunde administrera innehållet. Utöver bild och text om skyltarna och författarna ville Stockholms stadsbibliotek även att det skulle vara möjligt att lägga upp inläsningar av varje skylt och, av upphovsrättsliga skäl, att dessa ljud skulle vara låsta till platsen som skylten står på.

Utöver de tekniska kraven var det också viktigt att appen skulle ha lång livslängd, med möjlighet till utveckling och att det skulle finnas bra support.

Lösning

Vi byggde en native app för Det litterära Stockholm. På kartan placerades alla litterära skyltar ut och för att tillgodose kravet på gps-låsning av ljuden utvecklade vi en funktion som gör att användaren måste vara på platsen för att kunna spela ljudet, medan text och bild alltid är tillgängligt oavsett var användaren befinner sig.

För att spara tid och få appen klar så snabbt som möjligt åtog vi oss arbetet att lägga in alla skyltarna med tillhörande bilder och ljud. Arbetsgruppen på Stockholms stadsbibliotek fick samtidigt utbildning i cms:et och skapade sedan ett par temavandringar som var klara till lanseringen våren 2022.

Då skyltarna inte behöver besökas i en viss ordning utvecklade vi kartfunktionaliteten så att det blev lättare för användaren att se sin egen position och att utifrån den kunna se vilka skyltar som finns i närheten.

Om appen är igång i bakgrunden får användaren en notis när hen är i närheten av en skylt.

Under sommaren har det litterära Stockholm fyllt på med fler temavandringar utifrån Astrid Lindgrens, Selma Lagerlöfs och Kristina Lugns författarskap.