Vi älskar digital teknik men det är ert innehåll som ger besökaren en minnesvärd upplevelse. Med en guide-app för ert besöksmål kan ni med film, ljud, text, bild m.m. förstärka upplevelsen av just er speciella plats. Med en app från OnSpotStory kan ni även lägga till kluriga quiz och AR (augmented reality) för att engagera era besökare ännu mer.

Att ta fram ett riktigt bra innehåll är ofta både klurigt och tidskrävande, men också väldigt roligt! För att det ska bli riktigt bra finns det en del saker som ni bör tänka igenom innan ni sätter igång.

Detta är våra 5 bästa tips:

1. Vad vill du berätta och varför?

 En guide kan innehålla både text och ljud och vi rekommenderar att ni har både och för att vara så tillgängliga som möjligt. Innan ni sätter igång och skriver så tänk igenom vad det är ni vill berätta och varför.

Se audioguiden som ett komplement till det besökaren kan se på platsen. Utgå från besökarens perspektiv och välj ut det som är mest relevant, intressant och spännande att berätta mer om. Finns det skyltar med text så kan audioguiden fungera som fördjupning eller komplement i form av personliga berättelser som skapar känslor. Det vi berörs av minns vi bättre.

Mobilapp med cykelguider i Göteborg

2. För vem?

Vilka är era besökare? Är det historienörden som vill ha så mycket information som möjligt, barnfamiljen som vill göra något kul och givande tillsammans eller den internationella turisten som vill ha en unik upplevelse? Eller kanske allihop?

Ni kan enkelt anpassa innehållet i appen efter olika målgrupper genom att skapa flera olika guider. Ni kan göra spår utifrån olika teman och erbjuda korta och roliga turer för barn till exempel. Vill man satsa på en guide som ska passa för många är ett enkelt språk viktigt. Håll meningarna korta, undvik svåra ord och arbeta gärna med punktlistor och nyckelord.

Försök att se användaren framför dig när du skapar manuset och testa det gärna på målgrupperna flera gånger under arbetets gång, så att du vet att du är på rätt spår.

3. Hur ska du berätta?

Skriv ungefär som du pratar men undvik onödiga extraord som så, att, som osv. Tänk på att det som är en bra text att läsa inte nödvändigtvis fungerar lika bra att lyssna på. Om du jobbar från en befintlig text, gå igenom och anpassa den till att läsas in. Ett bra sätt är att läsa texten högt för sig själv och gärna även för andra. Undvik alltför långa meningar med många bisatser och håll språket rakt och enkelt. Tänk också igenom användandet av årtal och siffror. Det blir lätt för mycket vilket gör att lyssnaren tappar fokus.

Skapa ett personligt tilltal genom att tala direkt till användaren. Använd ”du” istället för ”man” för att skapa närhet och intresse.

Lyssna gärna på det spännande exemplet från Strömsholms kanals app nedan. 

4. Hur skapar du en upplevelse?

Fakta är intressant men det är det som berör oss känslomässigt och det personliga som vi tenderar att minnas bäst. Försök därför att skapa ett innehåll som väcker olika känslor. Ett sätt är att varva mer faktabaserad information med personliga anekdoter. Att skapa scener med hjälp av detaljer kan också vara effektfullt. Återigen gäller det att sätta sig in i besökarens sits och att fokusera på det som är både intressant, relevant och engagerande.

Att flika in något oväntat, en humoristisk knorr eller uppseendeväckande fakta kan vara effektfullt. Men med måtta.

5. Hur långt ska manuset vara? 

Den frågan får vi ofta. Det finns egentligen inget standardsvar eftersom alla platser är olika. Det vi brukar säga är ‘hellre kortare än längre’. Som tumregel kan man tänka att ett stopp i en guide bör vara runt två minuter. Vilket motsvarar ungefär 300-400 ord.

Nu är det bara att köra igång!

OnSpotStory hjälper dig gärna med allt från idé till produktion av innehåll, manus och ljud.