lion sculpture being photographed
two badges with illustrated lions

Case: Historiska museet – Augmented reality

Det ensamma lejonet

I slutet av 2019 lanserade museet en ny barnguide med AR (augmented reality). Uppdraget i guiden går ut på att hitta en vän åt det ensamma Pireuslejonet, en stor stenskulptur som står i museets entré.

I audioguiden möter barnen märkliga, knasiga och fantastiska föremål ur Sveriges historia. När de slutfört uppdraget väntar en liten överraskning i entrén – de får då en pin med en bild på lejonet.

Historiska museet har med hjälp av OnSpotStory även skapat en helhetslösning för audioguider – den kan du kan läsa om här.

Vad menas med AR?

AR är ett vitt begrepp som kan innebära olika tekniker och funktionalitet. I det här fallet funkar det så att besökare får låna en spelare i museets reception. I spelarna finns en OnSpotStory app som har inbyggd AR-funktionalitet. Det innebär att appen kan känna igen bilder eller föremål. När en specifik bild (eller föremål) känts igen av kameran i appen visas ett specifikt innehåll.

Besökarna håller upp spelarens kamera mot olika föremål och “skannar” på så vis av dom. När de hittat rätt föremål låses det upp och ett ljudspår triggas igång.

Genom att lyssna på ljudet får de en ledtråd till var nästa föremål finns!

PROVLYSSNA NEDAN

AR
LÅNA ENHETER

 

I appen Lerum Live ligger fokus på att förstärka våra besöksmål digitalt, och bildar tillsammans med webb, skyltning och bokade guidningar en naturlig palett av hur du kan ta del av lokala upplevelser på olika sätt.

Maria Jerenvik, Näringslivsutvecklare på Lerums kommun