Stylized map as background

Dödens väg

Foto: ©Viktor Lindbäck

Dödens väg

Edeforsvägen har på senare år fått namnet Dödens väg, eftersom byarna längs vägen numera i stort sett är avfolkade. Medan grånat trävirke från kåtor och hus återtas av naturen lever skrönorna vidare, tillsammans med Hatta-Paulus magiska renar och ett landskap som formats av jordbävningar och tsunamivågor.

Berättare är i första hand Per-Arne Helin, som själv är uppvuxen i Bönträsk och med egna ögon har sett hur by efter by med början på 1960-talet avfolkats. Per-Arne berättar om hur både enskilda personer, familjer, byar och en hel landsända har drabbats – och hur detta återspeglas i de platser som möter en nutida besökare som färdas längs Dödens väg.

Trots svåra levnadsförhållanden, har människorna i byarna längs Dödens väg haft en rik berättartradition, som också bevarats åt eftervärlden. Hör Per-Arne berätta om de mystiska hundmänniskorna! På gränsen till det övernaturliga är också de naturtrogna renfigurer som skapades av Hatta-Paulus. Ingen har kunnat räkna ut hur han tillverkade dem, eller kunnat efterlikna dem. Hemligheten om hur de tillverkades tog Hatta-Paulus med sig i sin grav – som kanske ligger i närheten av hans rengärda där inga renar någonsin mer går in.

Tillsammans med mobilguiderna "Upptäck Överkalix" och "I Jägarnas fotspår" byggdes denna mobilguide ursprungligen upp under ett projekt hos Studieförbundet Vuxenskolan i Överkalix, finansierat av LEADER Polaris. Projektets titel var ”Upplevelsestigar i Överkalix”. Projektet är nu avslutat, men allt material som framställdes under projekttiden finns samlat på webbplatsen Upplev Överkalix.

Som ett resultat av projektet, skapades förutom mobilguiderna också en bildbank med gamla Överkalixbilder. Bildbanken, med titeln Överkalixbilder, har nu en egen webbplats på www.overkalixbilder.se. På Facebook kan man, också som ett resultat av projektet, diskutera fotona i bildbanken på sidan Upplevelsestigar i Överkalix.