Stylized map as background

Film Walk in Ystad

Fredrik Ekblad

Film Walk in Ystad

Historisk bakgrund

Det var i början av 2000-talet som grunden lades till Ystads nya näringsgren. Politiker, lokala banker, Film i Skåne och många fler trodde på idén om att Ystad och dess omgivning skulle kunna bli en ledande plats för filmproduktion, och vågade satsa resurser. 2004 förvandlades de gamla luftvärnshallarna på Regementet i Ystad till Skandinaviens största filmstudios, Ystad studios. Här har bl a 13 svenska Wallanderfilmer med Krister Henriksson i huvudrollen spelats in. Dessutom har engelska BBC tillsammans med Left Bank Pictures och Yellow Bird spelat in nio filmer med Kenneth Branagh som Kurt Wallander. Filmerna som har fått många internationella priser har setts av minst 20 miljoner människor bara i England. Wallanderintresset är större än någonsin; filmerna, som lanseras i ett 20-tal länder, beräknas komma upp i över 200 miljoner tittare. Totalt har 32 svenska filmer om Kurt Wallander producerats i Ystad. De övriga är inspelade på s.k. locations, inspelningsplatser runt om i staden.

Förutom de olika filmerna om Kurt Wallander har man även spelat in Oscarsnominerade ”Den bästa av mödrar”, ”Maria Larssons eviga ögonblick”, uppföljaren till Kenny Starfighter; ”Kenny Begins”, ”Det enda rationella” samt Susanna Alakoskis prisbelönta Ystadsroman ”Svinalängorna”. TV-serien ”Vid Vintergatans slut” har också spelats in i Ystads studio. Där står rymdskeppet kvar från TV-serien. Det används som kreativ studio för barn och ungdomar inom ramen för skolarbete. Flera andra barn- och ungdomsprogram har spelats in såsom ”Cirkus Imago” och ”Amigo Grande”. Under vintern 2012/2013 pågick filmatiseringen av den dansk-svenska tv-serien Bron II som sändes på SVT under hösten 2013. Serien spelas huvudsakligen in i Malmö, men alla polisstationsscener görs i Ystad och dessutom några utomhusscener. Bron är såld till mer än 180 länder och man vågar nog påstå att den är en av de största internationella succéerna någonsin för svensk tv. Just nu planeras för en säsong 3 av den populära tv-serien. Under det senaste året har Ystad haft besök av tre stycken Bollywoodinspelningar. Den allra senaste ”Jia aur Jia” spelades till stor del in i Ystad – men också i Lund och Malmö.

En av Hollywoods allra första filmstjärnor var Anna Q Nilsson som föddes i Ystad 1888. Hon kom att medverka i exakt 200 amerikanska filmer varav 161 var stumfilmer. På Trädgårdsgatan finns hennes föräldrahem.